Het centrale deel, waar de meeste projecten die we bezocht hebben zich bevonden, heeft voor Die Grünen gekozen. Die partij is progressief en ligt wat meer in lijn met Groen Links in Nederland. In de westelijke flank is de middenpartij CDU (vergelijkbaar met CDA) de grootste geworden. De oostelijke stadsdelen hebben voor de zeer conservatieve AfD gekozen die nauwe banden heeft et de Nederlandse PVV.
In het middelste deel is ook het meest geïnvesteerd in de verbinding van Oost- en West Berlijn. Het omarmen van het verleden speelt daarbij een grote rol. Zou dat invloed kunnen hebben gehad op de politieke voorkeur, of juist andersom? En is de politieke voorkeur terug te vinden in de inrichting of het beheer van de openbare ruimte in de stad?
Het omarmen van het verleden komt mooi tot uiting in diverse spoorparken die de stad in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Op die plekken zijn trein/metrostations of rangeerterreinen omgevormd tot stadsparken, vaak met wat bebouwing erbij. Bij de parken zelf zijn de sporen vaak in tact gelaten en als aanleiding gebruikt om paden aan te leggen. Pioniersbeplanting (vaak berken) verwijst naar het pionieren van de stedelijke ontwikkeling op de voorheen verlaten en verwilderde ontoegankelijke gebieden.